Toolkits om vakmanschap, knowhow, vaardigheden en ander levend erfgoed te filmen en documenteren.
Toolkits
voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap en immaterieel-erfgoedpraktijken, aangepast aan het doel of functie van je film.
Praktische tips
voor het samen filmen met vakmensen en immaterieel-erfgoedgemeenschappen.
Praktijk ervaringen
en getuigenissen van erfgoedprofessionals, beoefenaars en videografen.
Praktische video voorbeelden
met aanbevelingen van een ervaren filmmaker.
In deze toolbox
Duid hieronder aan waarom je een vakmanschap wil vastleggen.
Toolkits toegepast in de praktijk
"Stel de erfgoedgemeenschappen altijd centraal. Doe het project met hen en voor hen. Lees tussen de regels door en peil naar hun noden."
“We zijn gewoon van altijd ons ding te doen. Met de filmploeg erbij, hebben we ons wel moeten aanpassen. In die zin hebben we bepaalde processen moeten vertragen en uitstellen, of opnieuw beginnen zodat Alexander kon filmen. Maar dat was een goede samenwerking, dat is vlot verlopen.”
“Participatief werken bleek een echte meerwaarde, door de erfgoedgemeenschap actief te betrekken doorheen heel het project is de kans op verduurzaming meteen veel groter geworden.”
Deze toolbox laat zien hoe film op verschillende manieren kan bijdragen aan het borgen van immaterieel erfgoed en vakmanschap: om te leren ‘hoe het werkt’, om het te bestuderen of te onderzoeken, om het zichtbaarheid te geven of te promoten, of voor educatie… Deze toolbox toont hoe elk van deze functies ook een andere benadering van video maken nodig heeft en hoe je aan de slag kan gaan met elk van deze benaderingen.