Ga verder naar de inhoud
Toolkit detail
Stap-voor-stap handleiding filmen

7. Archiefonderzoek overwegen

Filmen

Intro

Misschien wil je je film verrijken met archiefmateriaal, institutioneel of particulier eigendom van de dragers van de traditie?

Dat kan, zeker wanneer sommige elementen van een praktijk of vakmanschap vandaag niet meer uitgeoefend kunnen worden (zoals bijvoorbeeld verandering van locatie, verloren gegane kennis of kunde, ...). In zo'n geval is archiefmateriaal soms het enige bruikbare om deze aspecten te illustreren.

 

Waar vind ik archiefmateriaal in Vlaanderen?

Tips voor het werken met archiefmateriaal

  • Het is raadzaam om tijdens de 'preproductiefase' onderzoek te doen naar beschikbare materialen om de productie dienovereenkomstig te plannen.
  • Controleer van tevoren of er rechten of vergoedingen moeten worden betaald voor het gebruik van het beeldmateriaal en wat de voorwaarden zijn (bijvoorbeeld: alleen online gebruik voor 5 jaar).
  • Zorg ervoor dat je je bronnen vermeldt zoals voorgeschreven en houd er rekening mee dat het tijd kost om beeldmateriaal van hoge kwaliteit op te vragen bij archiefinstellingen. In de meeste gevallen krijg je alleen wat nodig is voor de montage. Dit betekent korte takes en niet het hele beeldmateriaal of het programmabestand.
  • Vraag je gewenste materiaal tijdig aan. Vaak zijn de wachttijden zeer lang! 

Nog een onduidelijkheid?

Mocht je toch niet direct gevonden hebben wat je nodig had,

luisteren we graag naar opmerkingen en vragen.