Ga verder naar de inhoud

Foto Focus Vakmanschap valt in de prijzen bij Wiki Loves Living Heritage

Artikels
02 februari 2024

De foto “Filmen van het immaterieel erfgoed van het maken van een reus in Vlaanderen” door Femke den Hollander won op 12 december 2023 de eerste prijs van de Belgische foto-inzendingen voor ‘Wiki Loves Safeguarding Living Heritage in Europe’!

Foto over het filmen van levend erfgoed 

De winnende foto werd genomen in het kader van het project Focus Vakmanschap rond audiovisueel documenteren van immaterieel erfgoed. 

Hierop zijn videograaf en bruggenbouwer Alexander Kerkhof en leden van Reuzen in Vlaanderen vzw te zien tijdens het bouwen van een reuzenhoofd te Wingene. Zij liepen samen met Histories vzw een onderzoekstraject door naar het bouwen van reuzen in Vlaanderen. Het traject resulteerde in een docufilm. De trailer van deze film kan je hier bekijken. 

 

Belgische winnaar

De Belgische fotocampagne kaderde binnen een grotere Europese fotowedstrijd vanuit het European Network of Focal Points for the 2003 Unesco Convention (ENFP) en liep van 1 juli tot 30 september 2023.

De aanleiding voor deze speciale editie is het feestjaar 2023 dat de 20e verjaardag viert van de UNESCO 2003 Conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed.

Het project was een samenwerking van Werkplaats immaterieel erfgoed, de Vlaamse Unesco Commissie en Wikimedia België, en met medewerking van het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media.

De andere winnaars vind je hier

 

Filmmaker Alexander Kerkhof (Feathers on Wings) filmt leden van 'Reuzen in Vlaanderen vzw' rond een reuzenhoofd te Wingene, i.h.k.v. het documentatietraject met Histories vzw binnen het project Focus Vakmanschap.
Filmmaker Alexander Kerkhof (Feathers on Wings) filmt leden van 'Reuzen in Vlaanderen vzw' rond een reuzenhoofd te Wingene, i.h.k.v. het documentatietraject met Histories vzw binnen het project Focus Vakmanschap. - © Femke den Hollander (2023)

#WikiLovesLivingHeritage 

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de UNESCO 2003 Conventie nodigde de internationale campagne ‘Wiki Loves Living Heritage’ mensen overal ter wereld uit om immaterieel cultureel erfgoed in tekst en beeld vast te leggen en te delen via de Wikimedia-platformen.

De campagne verzamelde foto's, video's en documentatie van immaterieel erfgoed en stelt ze openlijk en toegankelijk beschikbaar via de Wikimedia-kanalenWikimedia CommonsWikidata en Wikipedia.

Wiki Loves Living Heritage geeft hiermee zowel grote zichtbaarheid aan het immaterieel erfgoed dat op de erkende Inventarissen en UNESCO-lijsten staat binnen de 181 lidstaten van de UNESCO 2003 Conventie, maar ook aan de grote diversiteit ander immaterieel erfgoed daarbuiten.

Meer informatie over zowel de internationale als de Belgische campagne vind je hier

Zelf aan de slag met Wikipedia, Wiki Commons of Wikidata? 

Wikimedia Belgium voorziet een Wikipedia Snelcursus.

In Vlaanderen of Nederland aan de slag? 

Vlaamse Erfgoedcel ZENDER werkte een stap-voor-stap handleiding uit: Erfgoed ontsluiten via Wikipedia

Het biedt antwoord op alle beginnersvragen zoals: Hoe maak ik een gebruikersaccount aan? Hoe pas ik een artikel aan? Hoe zit het met bronnen en foto's?

Verdere vragen?

Neem contact met ons op via het contactformulier