Ga verder naar de inhoud

Hoe en waarom immaterieel erfgoed en vakmanschap documenteren?

Publicaties
19 september 2023
Filmmaker Alexander Kerkhof filmt leden van 'Reuzen in Vlaanderen vzw' bij het maken van een reuzenhoofd te Wingene.
Filmmaker Alexander Kerkhof filmt leden van 'Reuzen in Vlaanderen vzw' bij het maken van een reuzenhoofd te Wingene. - © Femke den Hollander (2023)

Het (audiovisueel) documenteren van een erfgoedpraktijk (en dus ook verschillende soorten vakmanschap) is op zichzelf ook een manier van borgen. Het draagt bij tot de toekomstbestendigheid van dit erfgoed: informatie wordt vastgelegd en bewaard, wat relevant kan zijn voor toekomstige borgingsacties*. Toch is het nodig om eerst goed stil te staan bij de motivatie voor het maken van een video. 

Begin met de vraag waarom je een praktijk wilt filmen of documenteren: Wat is je doel? Van waar komt je interesse om een vakmanschap of immaterieel erfgoed te filmen of te documenteren? Wat wil je met deze film bereiken? Het antwoord op deze vragen bepaalt de verdere aanpak en documentatiemethode. 

 

Je kan film bewust inzetten als middel om: 

  • bewustzijn te vergroten en erfgoed te promoten bij het brede publiek
  • te onderwijzen, zodat men een beter begrip krijgt van het vakmanschap of immaterieel erfgoed
  • kennis over te dragen aan iemand die de praktijk actief kan voortzetten
  • onderzoek te doen naar verschillende aspecten van levend erfgoed 
  • het erfgoed te identificeren en te inventariseren waarbij je eerst de basisaspecten ervan in kaart brengt, wanneer je nog niet besloten hebt waarvoor de film dient

 

Elk van deze doelen vereist een andere manier waarop je een praktijk gaat filmen

Weet je (nog) niet goed wat het doel van jouw filmproject is? 

Het beantwoorden van de vragenlijst op de homepage geeft je houvast om het einddoel van je project beter te begrijpen en de juiste methode te kiezen. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kun je contact opnemen met erfgoedprofessionals in Vlaanderen via de contactpagina. Zij staan graag klaar om te helpen je project verder uit te tekenen.

*Borgingsmaatregelen?

De bovenstaande doelen en benaderingen kunnen verbonden worden aan de verschillende borgingsmaatregelen voor immaterieel erfgoed, zoals ze beschreven zijn in de UNESCO 2003 Conventie.

In de context van cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen werden de UNESCO 'borgingsmaatregelen' voor immaterieel cultureel erfgoed vanuit het beleid verder vertaald in 'functies' - basistaken in cultureel-erfgoedwerking - waarnaar ook regelmatig verwezen wordt in deze toolbox.