Over het project Focus Vakmanschap
Lees meer over hoe dit meerjarig project over het documenteren van het immaterieel erfgoed van vakmanschap aan de slag ging met 10 vakmanschappen en hoe het resulteerde in een toolbox.
‘Focus Vakmanschap’ zet in op het documenteren, delen en activeren van het immaterieel erfgoed van vakmanschap in Vlaanderen. We ontwikkelen een methodologie en een toolbox hiervoor, en met 10 vakmanschappen als pilootprojecten testen en verfijnen we deze meteen ook in praktijk.
Voor dit meerjarig project (2021-2023) slaan Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed als initiatiefnemer, CAG, CEMPER, Histories, PARCUM, ETWIE, FARO en Werkplaats immaterieel erfgoed de handen in elkaar en dit met steun van de Vlaamse Overheid.
Over het project
Vakmanschap leeft. In de handen, hoofden en harten van vakmensen. Maar een bewuste inzet voor het borgen van dit immaterieel erfgoed wordt steeds belangrijker. Want wat als vakmanschappen verdwijnen? Een ambacht of vakmanschap bouwt vaak op vele jaren leren, oefenen, vaardigheden vormen en trainen. Er zijn vandaag zovele manieren waarop het doorgeven van vakmanschap onder druk kan komen te staan.
Met het meerjarige samenwerkingstraject Focus Vakmanschap - op initiatief van Bokrijk| Vakmanschap & Erfgoed - zorgen we ervoor dat vakkennis en -kunde versterkt worden voor de toekomst.
Focus Vakmanschap ontwikkelde, op voorzet van Werkplaats immaterieel erfgoed, een basismethodologie om vakmanschap audiovisueel te documenteren. Het resultaat daarvan is de toolbox Focus Vakmanschap: een gids voor het filmen en borgen van vakmanschap en immaterieel erfgoed.
Samen met partners uit het erfgoedveld en met erfgoedgemeenschappen, werkten we 10 testcasussen uit: maritiem erfgoed, teeltselectie, reuzenerfgoed, kloosterambachten, draailierbouw, lemen en vitsen, vlechtwerk, Japanse houtsnede, kuipen en taxidermie. Elk vakmanschap kreeg een eigen traject, montage en publiek.
Op de website www.focusvakmanschap.be kan je elk van deze vakmanschappen en hun trajecten ook in klank en beeld ontdekken.
Hier kan je met de toolbox ‘Focus Vakmanschap’ zelf aan de slag.