Ga verder naar de inhoud
Toolkit detail
Stap-voor-stap handleiding filmen

11. Back-up en mediabeheer na het filmen

Filmen

Intro

Goed mediabeheer is de sleutel tot alles wat volgt na het filmen.

Een back-up maken

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk na het filmen een back-up maakt van de opgenomen beelden. Je moet twee kopieën maken om een back-up te hebben die werkt. Als er één mislukt, heb je nog altijd de tweede om de eerste te herstellen. Als je maar één optie hebt en die mislukt, ben je alles kwijt. 

Als je de tweede back-up maakt, doe dit dan vanaf de originele geheugenkaarten. Soms kan er een fout voorkomen bij het kopiëren van de bestanden van de kaart naar de harde schijf. Door elke back-up direct vanaf de geheugenkaarten te maken, voorkom je de kans op beschadigde bestanden. 

Controleer of alle bestanden werken en geen fouten vertonen. Als er een corrupt bestand op de geheugenkaart staat, dan kun je het beste alle betrokkenen zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Je kunt contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf om het bestand te herstellen. Als het niet te herstellen is, zoek dan uit of de actie opnieuw kan worden opgenomen. 

Anecdote: bouwen van een scheepsmast

Hoe filmmedia beheren

Als je georganiseerd bent, kun je opnames snel terugvinden en wordt de postproductie een prettige ervaring. 

Organiseer je bestanden na elke opnamedag in aparte mappen en vermeld de datum en informatie in de naam van de map. Maak submappen voor je aparte audio en verschillende camerabestanden. Als je dit consequent doet, worden grote projecten beter beheersbaar.

Nog een onduidelijkheid?

Mocht je toch niet direct gevonden hebben wat je nodig had,

luisteren we graag naar opmerkingen en vragen.