Ga verder naar de inhoud
Toolkit detail
Stap-voor-stap handleiding filmen

3. Locatiebezoek

Filmen

Intro

Het locatiebezoek is nodig om goed te begrijpen wat er waarwanneer en hoe gaat gebeuren. Het geeft je informatie over hoe je je inhoudelijk en praktisch kunt voorbereiden op de opname. 

Het is ook het perfecte moment om op een informele manier informatie uit te wisselen met de praktijkbeoefenaars en alle betrokkenen. De locatie kan variëren van kleine werkplaatsen tot grote buitenruimtes; elke context brengt praktische en technische vragen met zich mee waar je over moet nadenken voordat je begint met filmen.

 

Neem de volgende punten  in overweging bij het uitvoeren van een veldbezoek:

Het shot framen

Tips en aandachtspunten: 

  • Kijk hoe de praktijkbeoefenaars zich op de locatie bewegen om te bepalen waar de camera of meerdere camera's geplaatst kunnen worden om dichtbij en/of van verder weg te filmen zonder ze te hinderen. 
  • Kijk uit naar het gebruik van verschillende plaatsen in de werkplaats/ruimte voor de actieshots/films. Dit betekent dat er verschillende cameraopstellingen nodig zijn om de actie duidelijk te documenteren. Deze wissels kunnen veel kostbare tijd in beslag nemen. Ze kunnen het filmproces vertragen of het maakproces in de weg staan. 
  • Als de belichting onvoldoende is: kijk waar je belichting kunt toevoegen of monteren.
  • Breng je videocamera mee en test hoe de lenzen die je ter beschikking hebt de locatie dekken. Gebruik dit als een eerste repetitiegelegenheid voor het samenstellen van het ‘camerakader’ en om de beoefenaars en misschien ook andere betrokkenen (partners, kinderen, dieren,...) meer op hun gemak te stellen voor de camera. Dergelijke gelegenheden zullen schaars zijn zodra je begint met filmen.
  • Neem foto's als referentie voor latere planning.

Geluid

Onderzoek het omgevingsgeluid van de locatie. Zorg ervoor dat er geen geluidsbronnen zijn die het benodigde geluid voor de opnames kunnen verstoren. Nabijgelegen verkeer, openbaar vervoer, bouwplaatsen, het gezoem van elektronische apparaten en vliegvelden zijn veelvoorkomende problemen. 

Soms kan het aanpassen van je timing en planning (bijvoorbeeld het aanpassen van het tijdschema aan de drukte van het verkeer) helpen om sommige van deze problemen op te lossen of te verminderen. 

Bereikbaarheid

Onderzoek de bereikbaarheid van de locatie en reken dit mee in het ruwe tijdschema van de opnamedag: 

  • Begin vroeg genoeg om je te kunnen aanpassen aan onverwachte zaken zoals files of parkeerproblemen.
  • Reken de reis van jouw locatie naar de locatie van de beoefenaars mee. Als je met de auto komt, reken dan de tijd mee die nodig is om een parkeerplaats in de buurt te vinden, de spullen uit te laden en naar de opnamelocatie te brengen.
  • Daarna is er nog de tijd die nodig is om alles op te zetten. Alles bij elkaar kan dit behoorlijk wat tijd in beslag nemen! 

Nog een onduidelijkheid?

Mocht je toch niet direct gevonden hebben wat je nodig had,

luisteren we graag naar opmerkingen en vragen.