Ga verder naar de inhoud
Toolkit detail
Stap-voor-stap handleiding filmen

5. Productieplanning voor filmen

Filmen

Intro

Plannen is de helft van het werk. Het hebben van een duidelijk plan - dat flexibel genoeg is om effectief te reageren op onverwachte situaties (bv. niet beschikbare praktijkbeoefenaar of videograaf, slecht weer als er buiten gefilmd wordt, of iets dergelijks) - zal je proces minder stressvol, minder tijdrovend en goedkoper maken.

Tips voor filmproductieplanning

  • Een duidelijke filmagenda is nodig om de tijd die mensen aan het project besteden te respecteren en te voorkomen dat belangrijke momenten gemist worden.
  • Zorg ervoor dat je de timing en planning van het filmen goed bespreekt. Laat het filmen niet in de weg staan van het maakproces, want dit kan leiden tot frustraties bij alle betrokkenen. 
  • Analyseer de verschillende stappen in het maakproces en vertaal dit naar een werkbaar productieplan. Een spreadsheet die voor iedereen toegankelijk is kan erg handig zijn om de timing, opnamedagen, acties en notities bij te houden. 

Spreadsheet voorbeeld

Tips bij het voorbereiden van een interview

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat er gefilmd zal worden, maar ook wat er gezegd gaat worden. Bereid je interviewvragen daarom op voorhand voor en schrijf ze op.

  • Bereid open vragen voor om 'ja' en 'nee' antwoorden te vermijden. 
  • Print de vragenlijst twee keer uit en e-mail hem naar jezelf. Zorg ervoor dat je één exemplaar bij je hebt tijdens het interview en één exemplaar in een tas als back-up. 
  • Als je je voorbereidt op een interview, bedenk dan ook hoe je het beeld en de montage gaat aanpakken. Je kunt het interview plannen als één lange, ononderbroken opname of het combineren met beelden die illustreren wat er wordt gezegd. Gebruik de gekozen aanpak wanneer je de opnamelijst opstelt.
  • Afhankelijk van de functie en het doel van je film kun je beslissen of je het script wel of niet wilt delen met de praktijkbeoefenaars
    • Bijvoorbeeld: voor educatieve doeleinden is de filmmethode in een verklarende stijl aangewezen. In dit geval is het goed om het script te delen en praktijkbeoefenaars zich voor te laten bereiden, aangezien het eindproduct zo duidelijker zal zijn voor het grote publiek. 
    • In andere gevallen, zoals een filmproject voor identificatie en inventarisatie of overdracht, is het beter om de vragen niet te delen, om ingestudeerde antwoorden te vermijden en om het interview spontaan te houden. Zo geef je de praktijkbeoefenaars de ruimte om uit te drukken wat voor hen belangrijk is.

Nog een onduidelijkheid?

Mocht je toch niet direct gevonden hebben wat je nodig had,

luisteren we graag naar opmerkingen en vragen.